Τρίτη, Σεπτεμβρίου 05, 2017

Αχτσιόγλου: Γλώττα λανθάνουσα...


«Κάνουν μια κριτική για τους μισθούς. Τον Νοέμβριο του 2011, ο μέσος μισθός ήταν 600 ευρώ για μερική απασχόληση. Τον Νοέμβριο του 2014 ήταν κοντά στα 400 ευρώ. Μείωση δηλαδή 200 ευρώ. Επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε όντως κατά 11 ευρώ. Ποιος διέλυσε τους μισθούς;» κατακεραύνωσε (έτσι νόμισε) τους Νεοδημοκράτες αντιπάλους της στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με την προπέτεια του επιπόλαιου ή του αγνοούντος τη σημασία των ιδίων του λόγων. Διότι εάν είχε συνειδητοποιήσει πόσο ανόητο, γελοίο και εντέλει επιζήμιο τόσο για την ίδια όσο και για την κυβέρνηση που ως εκπρόσωπός της αγόρευε, ήταν το επιχείρημα που επρόκειτο να εκστομίσει, μάλλον θα κατάπινε τη γλώσσα της, όπως προσφυώς έπραξε τις επόμενες μέρες σε συνεντεύξεις της όταν αναφέρθηκε στο προκείμενο ζήτημα των μειώσεων των μισθών.

Δεν έχω σκοπό να λοιδορήσω κάποιον που από επιπολαιότητα αμόλησε μια πατάτα (ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω). Το γεγονός όμως ότι αυτή η (επιχειρηματολογική) πατάτα αντικατοπτρίζει μια δεινή πραγματικότητα της ζωής των εργαζομένων, αποτέλεσμα μιας ανάλγητης πολιτικής των κυβερνήσεων του υπηρετικού προσωπικού της κυρίαρχης τάξης (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.), αυτό είναι που με κεντρίζει να απευθύνω στην τετραπέρατη υπουργό το απλοϊκό ερώτημα που μου γεννιέται από τα δικά της λόγια:

—Δηλαδή, κυρία Αχτσιόγλου, η άθλια προκάτοχός σας κυβέρνηση μείωσε τους μισθούς στους οποίους αναφέρεσθε από 600 ευρώ σε 400 ευρώ, δηλαδή κατά 200 ευρώ, ενώ η δική σας “αριστερή” κυβέρνηση τούς μείωσε μόνο κατά 11 ευρώ, δηλαδή από 600 ευρώ σε 589 ευρώ;

—Πώς; Όχι; Αλλά; Ααα! ώστε η δική σας κυβέρνηση, φιλολαϊκότητας ένεκεν προφανώς, μείωσε τους ήδη μειωμένους στα 400 ευρώ μισθούς κατά 11 ευρώ, δηλαδή από τα 400 ευρώ τούς κατέβασε στα 389 ευρώ. Αμ αυτό σημαίνει πως θεώρησε ότι η άθλια προκάτοχός της δεν ενέργησε προς εσφαλμένη κατεύθυνση, αλλά προς σωστή· οι μισθοί έπρεπε να μειωθούν, αλλ' απλώς δεν εξάντλησε την αυστηρότητά της να τους φτάσει στο πρέπον σημείο, περιορίστηκε σε μια κάπως μικρότερη μείωση 200 ευρώ και, προφανώς, άφησε σε σας, την πλέον ικανή κυβέρνηση (στο να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα), να φέρετε τους μισθούς σ’ αυτό το πρέπον σημείο! Και αυτό αποτελεί μομφή για τη Ν.Δ. και έπαινο για σας; Έλεος! Πόσα θέλετε να μας τρελάνετε;

Κι επειδή μπορεί να διαβάσει τα παραπάνω κάποιος περαστικός από το ιστολόγιό μου αναγνώστης, —για τους τακτικούς αναγνώστες δεν ανησυχώ— και εσφαλμένα αντιληφθεί ότι με ενόχλησε μια «άδικη» επίθεση στη Ν.Δ., να σημειώσω πως έχω την πεποίθηση ότι όπως η σημερινή κυβέρνηση απλοϊκά λέγεται από πολλούς ότι είναι χειρότερη από την προηγούμενη, έτσι απλοϊκά θα περιγράφεται από τους ίδιους και η όποια επόμενη κυβέρνηση, αλλά και κάθε επόμενη κυβέρνηση, ακόμα και η κυβέρνηση που διαδέχεται κυβέρνηση από το ίδιο κόμμα, ανεξαρτήτως κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, ως χειρότερη από την εκάστοτε προηγούμενή της, εφόσον ο λαός δεν αποφασίσει να αλλάξει ρότα, να ψηφίσει κατά το συμφέρον της τάξης του για την απαλλαγή από το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα. Και αυτό το απλοϊκά λεγόμενο «κυβέρνηση χειρότερη από την προηγούμενη» δεν θα το χρησιμοποιούσα ως διατύπωση: Στην πραγματικότητα υπονοείται ότι η κατάσταση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, με τη σημερινή κυβέρνηση έγινε χειρότερη απ’ ό,τι ήταν με την προηγούμενη, λόγω της ακολουθούμενης ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.