Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 01, 2017

Συρία: Ένας πρώην αντικαθεστωτικός αντάρτης αποκαλύπτει...


Σύριος αποστάτης αντάρτης λέγει ότι η εκπαιδευμένη από τις ΗΠΑ μονάδα του πωλούσε όπλα στο Ισλαμικό Κράτος

Αναδημοσίευση από rt.com - Χρόνος δημοσίευσης: 1 Σεπ. 2017 03:58

Όχι μονάχα δεν είχαν ποτέ σκοπό να πολεμήσουν το ISIS (ΙΚΙΣ) οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ “μετριοπαθείς” μαχητές στη νότια Συρία, αλλά, όπως ισχυρίζεται ένας αποστάτης αντάρτης σε συνέντευξή του στο Rossiya-24, και οι διοικητές τους έφτασαν να διεξάγουν πραγματικό εμπόριο με τους τρομοκράτες όπλων και πυρομαχικών κατασκευασμένων από τις ΗΠΑ.

Ο Ασάαντ Ας Σαλέμ λέγει ότι αποσκίρτησε από την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ ομάδα Μαγκαβίρ αλ Τάουρα, που στάθμευε στη βάση Ατ Τανφ στη νότια Συρία, και παραδόθηκε στις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας. Μαζί με άλλους μαχητές και τις οικογένειές τους, διέφυγαν από την Ατ Τανφ και τώρα διαμένουν σ’ ένα στρατόπεδο προσφύγων κοντά στη Δαμασκό.

Ο πρώην μαχητής είπε στον ανταποκριτή του Rossiya-24 Εβγκένι Παντούβνι ότι είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής αξιωματικός ασφαλείας στη βάση, και ότι ο ίδιος και οι άνδρες του εντάχθηκαν στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ ομάδα ανταρτών για να πολεμήσουν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ, πρώην ΙΚΙΣ/ΙΚΙΛ).



Οι Πολιτειακοί και οι Νορβηγοί εκπαιδευτές τους, που υπηρετούσαν στη βάση, δίδασκαν στους μαχητές τη χρήση των κατασκευασμένων στις ΗΠΑ όπλων, εκπαίδευαν ουλαμούς ολμιστών και παρέδιδαν μαθήματα αποφυγής ατυχημάτων κατά την οδήγηση στο πεδίο μάχης.

Ωστόσο η πραγματικότητα απείχε από τον διακηρυγμένο στόχο της καταπολέμησης των τρομοκρατών, καθώς η μονάδα ουδέποτε ανέλαβε δράση κατά του ΙΚ, ενώ ο διοικητής του στην πραγματικότητα εμπορευόταν με τους τρομοκράτες τον οπλισμό που παρείχαν οι ΗΠΑ —όλα την ίδια στιγμή που οι απασχολούμενοι στη βάση Αμερικανοί εκπαιδευτές έκαναν στραβά μάτια, ισχυρίστηκε ο πρώην μαχητής.

«Όταν μάθαμε ότι ο επικεφαλής της ομάδας μας πουλούσε όπλα στους τρομοκράτες του ΙΚΙΣ, το αναφέραμε στη διοίκηση της αμερικανικής βάσης, πλην όμως καμία ενέργεια δεν έγινε στη συνέχεια, παρά μόνο οι Αμερικανοί άρχισαν να παρέχουν αυξημένη υποστήριξη στον διοικητή μας που είχε δοσοληψίες με το ΙΚΙΣ» είπε ο Ας Σαλέμ.

«Και αυτός πουλούσε όλα τα είδη οπλισμού που κατείχε η ομάδα μας, μικρά όπλα κατασκευής ΗΠΑ, τουφέκια Μ-16 και Μ-4, τουφέκια χωρίς οπισθοδρόμηση, διάφορα οπλοπολυβόλα και πολεμοφόδια γι’ αυτά».

Ήδη από τον Ιούνιο οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους είχαν αποκόψει όλες τις περιοχές κατά μήκος των συρο-ιορδανικών συνόρων τις ελεγχόμενες από τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ μαχητές, από κάθε επικοινωνία με τα εδάφη που κατείχε το ΙΚ, καθιστώντας εντελώς ξεπερασμένο τον διακηρυγμένο στόχο της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Όπως πιστεύει ο πρώην μαχητής, οι ΗΠΑ ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν πραγματικά να πολεμήσουν το ΙΚ στον νότο της Συρίας, αλλά επιθυμούσαν να δημιουργήσουν και επεκτείνουν την επιρροή τους. Είπε ότι οι σύμβουλοι των ΗΠΑ υποστήριζαν μόνο εκείνους που θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους, δείχνοντας αδιαφορία στο να βοηθήσουν τους άμαχους.

«Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη για τον ντόπιο πληθυσμό, οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο εκτός από το κυνήγι των στόχων τους. Υπάρχει ένα στρατόπεδο προσφύγων, το Ρούχμπαν, για παράδειγμα, που βρίσκεται κάπου 20 χιλιόμετρα από την αμερικανική στρατιωτική βάση…» είπε ο Ας Σαλέμ στο Rossiya-24.

«Κάποιοι από τους διαμένοντες στο στρατόπεδο είναι συγγενείς αυτών των συνεργαζόμενων με τους Αμερικανούς μαχητών, ενώ οι άλλοι είναι άμαχοι από την Ατ Τανφ. Οι συνθήκες διαβίωσης εκεί δεν είναι κατάλληλες, τα παιδιά δεν έχουν μέρος να μελετήσουν, δεν υπάρχει περίθαλψη, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν μόνο εκείνους που χρησιμοποιούν για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους. Πέρα για πέρα, σας λέγω, συμπεριφέρονται σαν εισβολείς».

Αν και οι ισχυρισμοί του μαχητή δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν πράγματι από πέρυσι εγκατασταθεί στην Ατ Τανφ, που βρίσκεται σε στρατηγικό συριακό αυτοκινητόδρομο που διασχίζει τα σύνορα με το Ιράκ.

Ενώ η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία ισχυριζόταν ότι η βάση χρησιμοποιούταν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, έχουν σε αρκετές περιπτώσεις ανοίξει πυρ εναντίον συριακών κυβερνητικών δυνάμεων που προσέγγιζαν την περιοχή.

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είπε την Πέμπτη σε ενημέρωση Τύπου ότι οι πληροφορίες που προσκόμισαν οι ανταποκριτές του Rossiya-24 πρέπει να εξεταστούν σε βάθος από διεθνείς οργανισμούς.

«Σίγουρα αυτά τα στοιχεία είναι αναγκαίο να διερευνηθούν σε βάθος από αρμόδιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων διεθνών οργανισμών. Αυτά τα στοιχεία μαρτυρούν ότι ο αμερικανικός συνασπισμός, ο αποκαλούμενος συνασπισμός, δεν πράττει ό,τι διακηρύσσει, δηλαδή δεν μάχεται τους τρομοκράτες στη νότια Συρία, αλλά επιδιώκει τους δικούς του στόχους» είπε η Ζαχάροβα.

«Ένας από τους στόχους είναι η δημιουργία σφαίρας επιρροής στην εξαντλημένη από τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία χώρα. Για την επίτευξή του χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα, σύμφωνα με τις αναφορές μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένης της απευθείας μεταφοράς όπλων αλλοδαπής κατασκευής στους μαχητές, όπως συνέβη στη βάση Ατ Τανφ, στον νότο της χώρας» πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν από τον αποστάτη αντάρτη δεν θα ‘πρεπε να προκαλούν έκπληξη, καθώς η συγκαλυμμένη αλλά και η απροκάλυπτη υποστήριξη προς διάφορους μαχητές ανά τον κόσμο αποτελεί συνήθη πρακτική των ΗΠΑ, πιστεύει ο πολιτικός σχολιαστής και δημοσιογράφος Τζον Γουάιτ.

Και αυτό εξηγεί τη φύση των αεροπορικών πληγμάτων από τις ΗΠΑ στις συριακές κυβερνητικές και σύμμαχες δυνάμεις.

«Αυτό προσθέτει μία επί πλέον, και σκοτεινότερη, διάσταση των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν εναντίον φιλικών προς τη συριακή κυβέρνηση δυνάμεων καθώς προσέγγιζαν την Ατ Τανφ τότε, τον Ιούνιο φέτος, προβάλλοντας την υπόθεση ότι πιθανότερο από το να ήταν το κίνητρο των επιδρομών η επιθυμία να προστατευτούν οι αποκαλούμενοι μετριοπαθείς μαχητές που οι ΗΠΑ υποστήριζαν τη δεδομένη περίοδο, τις επιδρομές προκάλεσε η επιθυμία να συγκαλυφτούν οι δραστηριότητες που περιγράφει ο εν λόγω Σύριος αποστάτης αντάρτης, αναφορικά με την προμήθεια όπλων στο ΙΚΙΣ και άλλες ομάδες Σαλαφιστών τζιχαντιστών» είπε ο Γουάιτ στο RT.

Οι αναφερόμενες ως φρικτές συνθήκες στα στρατόπεδα προσφύγων που είναι υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ανταρτών δεν εκπλήσσουν επίσης, δεδομένου ότι «Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα για την ευημερία του συριακού λαού» είπε ο Γουάιτ.

«Μπορώ να πω ότι δεν έχουν ποτέ ενδιαφερθεί για την ευημερία του συριακού λαού» είπε ο Γουάιτ στο RT. «Ο συριακός λαός έχει χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα και σαν δικαιολόγηση της παρουσίας των ΗΠΑ στη Συρία με τη δική τους ηγεμονική ατζέντα κατά νου».

ΠΗΓΗ: https://www.rt.com/news/401672-syria-rebel-isis-us-weapons/ (Μετάφραση: Λ.-Δ. Παπαδέας)