Τετάρτη, Μαΐου 28, 2014

Πώς είδα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών


1. Την Κυριακή (25 Μάη) είχαμε τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, σε όσους δήμους (μάλλον στους περισσότερους) και σε όσες περιφέρειες (δηλαδή σε όλες) δεν αναδείχτηκε "νικητής" στον πρώτο γύρο κατά πώς ορίζει ο νόμος, δηλαδή ο πρώτος συνδυασμός δεν συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία. Σ' αυτή την περίπτωση, ο νόμος ορίζει ότι οι δύο πρώτοι συνδυασμοί του πρώτου γύρου καλούνται να διεκδικήσουν την πρωτιά στον δεύτερο γύρο, η οποία αναδεικνύει τον δήμαρχο, αν πρόκειται για δημοτικές εκλογές, ή τον περιφερειάρχη, αν πρόκειται για περιφερειακές εκλογές. Πρόκειται, όπως αντιλαμβάνεστε, για ένα εκλογικό σύστημα βιασμού της λαϊκής θέλησης και στρεβλής απεικόνισής της στα διαμορφωνόμενα διοικητικά όργανα. Το ΚΚΕ υποστηρίζει την απλή αναλογική στην εκλογή των διοικητικών οργάνων (όπως και στο κοινοβούλιο και παντού) και την εκλογή του δημάρχου ή του περιφερειάρχη από το αντίστοιχο συμβούλιο. Γι' αυτό αρνείται να εγκλωβιστεί στην παγίδα των διλημμάτων του δεύτερου γύρου· θεωρεί ότι η λαϊκή εντολή έχει αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, έστω και παραμορφωτικά λόγω της επιβαλλόμενης από τον εκλογικό νόμο λογικής της επιλογής "νικητή" αντί της ανεπηρέαστης από τέτοιες λογικές ψήφου, όπως εκτέθηκε προηγουμένως. Στον δεύτερο γύρο το ΚΚΕ υπερψήφισε τους δικούς του υποψήφιους στους τέσσερις δήμους όπου συμμετείχαν και αρνήθηκε να παράσχει ψήφο υπέρ άλλου συνδυασμού, μιας και αυτόν τον συνδυασμό τον είχε καταπολεμήσει στον πρώτο γύρο ως αντίπαλό του, αντίπαλο της απέναντι όχθης, δηλαδή της στήριξης του καπιταλιστικού συστήματος, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ κ.λπ. Επομένως, πέρα από την ευχάριστη επισήμανση ότι ο λαός υποστήριξε τους υποψήφιους του ΚΚΕ στον δεύτερο γύρο και πέτυχε να τους αναδείξει δημάρχους, στέκομαι στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, γιατί αυτά αποτυπώνουν τη λαϊκή ετυμηγορία —και αυτά τα αποτελέσματα έχουν σχολιαστεί από μένα στην προηγούμενη ιστογραφή μου Πώς είδα τα αποτελέσματα. Εξάλλου η σημερινή ιστογραφή μου αναπόφευκτα αποτελεί συνέχεια αυτηνής.

2. Ας επαναλάβω και εδώ, για όσους δεν με γνωρίζουν, ότι δεν είμαι ουδέτερος παρατηρητής, αλλά υποστηρίζω το ΚΚΕ, χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως ό,τι γράφω εδώ απηχεί με ακρίβεια τις θέσεις του κόμματος, επομένως χωρίς να μπορεί να καταλογιστεί ευθύνη στο ΚΚΕ για τα γραφόμενά μου. Επίσης, για όσους δεν ανατρέξουν στην προηγούμενη ανάρτηση, ας επαναλάβω τα παρακάτω ουσιώδη προεισαγωγικά, πριν διατυπώσω πώς είδα τα αποτελέσματα των άλλων εκλογών της προηγούμενης Κυριακής, των ευρωεκλογών:

Οι φίλοι, οι οπαδοί, τα μέλη του ΚΚΕ, οι συνειδητοποιημένοι λαϊκοί αγωνιστές, καθώς ζυμώνονται καθημερινά μέσα στο ταξικό λαϊκό κίνημα, στα συνδικάτα, στις μαζικές οργανώσεις των φοιτητών, των αγροτών, των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των γυναικών, στις λαϊκές επιτροπές, στο κίνημα ειρήνης κ.λπ., όλοι αυτοί, και πιο πολύ το ίδιο το κόμμα ως συλλογικός οργανισμός, γνωρίζουν κάθε φορά τι μπορούν να περιμένουν από μια εκλογική αναμέτρηση, και ως εκλογικό ποσοστό αλλ' όχι μόνο, και είναι έτοιμοι οποτεδήποτε για μια τέτοια αναμέτρηση. Φυσικά, καθαυτό το εκλογικό ποσοστό, ως αποτύπωμα της επιρροής του κόμματος σε μια δεδομένη αναμέτρηση, έχει τη δική του αξία και σημασία, κυρίως προς τα έξω, για το εκλογικό σώμα γενικώς, και όχι τόσο για το ΚΚΕ και τον κόσμο του. Για το ΚΚΕ, τους φίλους, τους οπαδούς και τα μέλη του, αυτό το αποτύπωμα είναι κατιτίς ρηχό· χρειάζεται ανάλυση, για να αποκτήσει αξία. Ερμηνεύει και ερμηνεύεται. Αλλά πάντα, όσο κι αν κατά απατηλό τρόπο διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο προσπαθεί η κυρίαρχη ιδεολογία να επιβάλει έναν τέτοιο ρόλο γι' αυτό, ανάλογα με την περίσταση και κατά τα συμφέροντά της), εντούτοις εμείς γνωρίζουμε ότι τον πρωταρχικό ρόλο τον έχει όχι το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ αλλά ο βαθμός ανάπτυξης του ταξικού κινήματος. Ένα αναπτυγμένο κίνημα, αυτό θα τροφοδοτήσει με ψήφους το κόμμα. Και την κατάσταση του κινήματος τη γνωρίζουμε και τα επίσημα κείμενά μας περιέχουν τις σχετικές εκτιμήσεις μας. Μάλιστα, για την ανασύνταξη του κινήματος το κόμμα έχει ανασκουμπωθεί, με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα. Το κόμμα έχει υπογραμμίσει ότι ο βαθμός ανάπτυξης του κινήματος βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες των καιρών, όταν εκδηλώνεται ανελέητη ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου. Ωστόσο έχει επισημάνει σημεία ανάκαμψης, ελπιδοφόρα μηνύματα το τελευταίο διάστημα, όπως τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών κ.ά. Έχει επίσης κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για την άνοδο των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων (και έχει καταδείξει ποιος και ποιοι ευθύνονται γι' αυτό), γέννημα-θρέμμα, αλλά και εφεδρεία, του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Αυτή την εικόνα, αυτές τις εκτιμήσεις, αυτές τις επισημάνσεις, αυτή τη γνώση, φέρει το «αποτύπωμα» του εκλογικού αποτελέσματος για το ΚΚΕ.

3. Σε αντιστοιχία με τα παραπάνω, νά πώς είδα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών (διατηρώ την ίδια διατύπωση με την προηγούμενη ανάρτηση, για λόγους εύκολου παραλληλισμού):

α. Με όποια λοιπόν βαρύτητα δίνω στο εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ, σύμφωνα με όσα προανάφερα, θα σημειώσω ότι το κόμμα είχε ένα καλό αποτέλεσμα, βγήκε ενισχυμένο, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί τα χρόνια της κρίσης. Θα είμαι εντελώς συγκεκριμένος, και μάλιστα το πόσο καλό ήταν το αποτέλεσμα για το ΚΚΕ θα το διατυπώσω και ποσοτικά —πιο συγκεκριμένα δεν γίνεται, νομίζω.

   Το σκεπτικό μου είναι το ακόλουθο: Για την αξιολόγηση του εκλογικού ποσοστού θα το συγκρίνω με ό,τι αποτελέσματα έχω από πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι προηγούμενες ευρωεκλογές έγιναν το 2009, και θα ήταν το πιο λογικό η σύγκριση να γίνει με το αποτέλεσμα εκείνων των εκλογών, αν οι συσχετισμοί δεν είχαν από τότε ανατραπεί δραστικά. Πράγματι, ταυτόχρονα με εκείνες τις ευρωεκλογές, το 2009, είχαμε βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα είχε πάρει πανελλαδικά ποσοστό 7,54%. Σήμερα όμως αυτό το ποσοστό έχει συρρικνωθεί και έχει αποτυπωθεί στο ισχνό 4,50% των βουλευτικών του 2012. Σκέφτηκα ωστόσο να μη συγκρίνω, όπως για λόγους απλότητας μάλλον κάνει το κόμμα στους πίνακες αποτελεσμάτων, το σημερινό ποσοστό των ευρωεκλογών με εκείνο των βουλευτικών του 2012, αλλά να λάβω υπόψη μου τη διαφοροποίηση ψήφου που παρατηρείται στις ευρωεκλογές σε σχέση με τις βουλευτικές και να διορθώσω έτσι τη βάση σύγκρισης του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Με απλά λόγια, αν υποθέσουμε ότι σε κάποια εκλογική αναμέτρηση για το κοινοβούλιο το ΚΚΕ έλαβε 8% σε κάποια περιφέρεια και την ίδια εποχή στις ευρωεκλογές της ίδιας περιφέρειας έλαβε 12% (δηλαδή 1,5 φορά το ποσοστό των βουλευτικών), και αν υποθέσουμε ακόμη ότι στις βουλευτικές του 2012, στην ίδια πάντα περιφέρεια, το ΚΚΕ έλαβε 6%, τότε θα ήταν αναμενόμενο στις τωρινές ευρωεκλογές, κατ' αναλογία να λάβει 1,5Χ6%=9%. Με αυτό το ποσοστό (ΑΠ στον πίνακα) πρέπει να συγκριθεί το σημερινό, πραγματικό ποσοστό (ΠΠ στον πίνακα). Πραγματικό ποσοστό (ΠΠ) μεγαλύτερο του αναλογούντος στο αποτέλεσμα των βουλευτικών του 2012 (ΑΠ) σηματοδοτεί άνοδο της δύναμης του ΚΚΕ. Και πράγματι, η άνοδος είναι σημαντική, είναι 1,11 εκατοστιαίες μονάδες ή ποσοστιαία 22,21% σε πανελλαδική κλίμακα.

   Με τον ίδιο μαθηματικό συλλογισμό ανέλυσα το αποτέλεσμα των διοικητικών εκλογών της προηγούμενης Κυριακής, στην προηγούμενη ανάρτησή μου, και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το ΚΚΕ, με βάση το αποτέλεσμα των διοικητικών εκλογών, εμφανίζει άνοδο 2,37 εκατοστιαίες μονάδες ή ποσοστιαία 38,03% σε πανελλαδική κλίμακα. Στη συνέχεια, πάντα με βάση το αποτέλεσμα των διοικητικών εκλογών, διατύπωσα αφενός το αναμενόμενο εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ σε βουλευτικές εκλογές, αν γινόντουσαν σήμερα, και αφετέρου πρόβλεψη για το ποσοστό του ΚΚΕ στις επερχόμενες ευρωεκλογές: Το εκλογικό αποτέλεσμα των διοικητικών εκλογών του πρώτου γύρου αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,17% για το ΚΚΕ σε βουλευτικές εκλογές και 6,83% στις επικείμενες ευρωεκλογές. Όμως αντί 6,83% προέκυψε 6,09%, οπότε και η πρόβλεψη με βάση αυτό, το πραγματικό πλέον ποσοστό των ευρωεκλογών, για το ποσοστό που θα έπαιρνε το ΚΚΕ σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές σήμερα είναι 5,50%.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 20097,54
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 20098,35
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 6/20124,50
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014, ΚΑΤ' ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΟΣΟΣΤΟ (ΑΠ)4,98
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ (ΠΠ)6,09
ΔΙΑΦΟΡΑ (ΠΠ)-(ΑΠ)1,11
ΔΙΑΦΟΡΑ % (ΠΠ)-(ΑΠ)22,21
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΨΗΦΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ5,50

β. Φυσικά, με τέτοια αποτελέσματα, δεν μπορεί να πανηγυρίζει ο λαός, μα ούτε και τα κόμματα, με εξαίρεση τους φασίστες. Θα μου πείτε, μα και ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει, επειδή, λέει, κατατρόπωσε τη ΝουΔού! Αφήστε τους αυτούς, τούς φτύνουν και λένε ότι βρέχει… Το άγγιξαν μεν, αλλά ούτε καν το ισοφάρισαν το ποσοστό που πήραν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αν και τι σημασία μπορεί να έχει αν μεθαύριο, σε επόμενες εκλογές, βρεθεί, ας υποθέσουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ με αυξημένο κατά κάποιες ποσοστιαίες μονάδες ποσοστό; Ασφαλώς κατά τον βαθμό που αυτή η υποτιθέμενη αύξηση επιτευχθεί σε βάρος της ΝΔ ή άλλου αστικού κόμματος, ουσιαστικά καμία. Κατά τον βαθμό όμως που αυτή η αύξηση γίνει σε βάρος του ποσοστού του ΚΚΕ, θα σήμαινε τραγωδία.

4. Οι πραγματικοί νικητές των ευρωεκλογών, αυτοί που δικαιολογημένα μπορούν να πανηγυρίζουν είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι καπιταλιστές, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εμείς οι κομμουνιστές, βέβαια, αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολα έως επικίνδυνα είναι τα πράγματα. Ο λαός είναι στριμωγμένος στη γωνία, και δεν φαίνεται έτοιμος να αντιδράσει. Έχουμε πολλή δουλειά!

5. Θα δώσω στη συνέχεια, στον πίνακα που ακολουθεί, τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2009, του Μάη του 2012 και του Ιούνη του 2012, καθώς και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2009 και του 2014, και θα συγκρίνω τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, αφού εντάξω τα κόμματα σε τρεις ομάδες: Στην πρώτη ομάδα τοποθετώ όλα τα αστικά κόμματα που, έστω σε κάποια περίοδο, είχαν εκπροσώπηση στο εθνικό ή στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (πρόκειται για τα κόμματα: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελιάς, Ποταμιού, ΛΑΟΣ, ΧΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, Δημ. Συμμ. και, μόνο στις ευρωεκλογές του 2009, των Οικολόγων-Πράσινων), στη δεύτερη ομάδα είναι το ΚΚΕ μόνο, και στην τρίτη ομάδα τα υπόλοιπα κόμματα. Τα αποτελέσματα των βουλευτικών του Μάη του 2012, των βουλευτικών του Ιούνη του 2012 και των ευρωεκλογών του 2014 συγκρίνονται με τα αποτελέσματα των βουλευτικών του 2009. Επίσης συγκρίνονται τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2014 με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2009. Τα συμπεράσματα, συνοπτικά:

α. Ο δικομματισμός, μετασχηματισμένος πλέον σε διπολισμό, παραμένει ακλόνητος. Το ποσοστό των κομμάτων του διπολισμού απεικονίζει την εδραιωμένη κυριαρχία των κομμάτων που υπηρετούν, πιστεύουν και ορκίζονται στο ισχύον εκμεταλλευτικό σύστημα. Την όποια μείωση των ποσοστών των κομμάτων του διπολισμού δεν την καρπώνεται το ΚΚΕ, παρά μόνο σε πολύ μικρό ποσοστό. Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό πηγαίνει υπέρ της, ως επί το πλείστον, θολούρας των λοιπών κομμάτων, όπως πιο καθαρά φαίνεται στη σύγκριση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών του Μάη του 12 με τα αποτελέσματα των βουλευτικών του 09, διότι στις επόμενες αναμετρήσεις το τοπίο έχει αλλάξει, λόγω της μεγάλης πτώσης του ΚΚΕ, οπότε υπεισέρχεται στη σύγκριση και αυτός ο παράγοντας των μειωμένων ποσοστών του ΚΚΕ. Τώρα, η ψήφος στα λοιπά κόμματα τι είναι; Ψήφος διαμαρτυρίας; Χαβαλέ; Ελαφρότητας; Σίγουρα πάντως, ψήφος ανώδυνη για το σύστημα.

β. Η καθίζηση των ποσοστών του ΚΚΕ τον Ιούνη του 12, από την οποία το κόμμα εμφανίζει μεν τάσεις ανάκαμψης, αλλά απέχει ακόμα από το να μπορεί να επανέλθει στα ποσοστά του 09 ή του Μάη του 12, συμβαδίζει με την εκτίναξη του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αυτές, ποσοστό που ουσιωδώς διατηρεί, όπως φάνηκε και από τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

γ. Τέλος, δεν φαίνεται αυτό στον πίνακα, αλλά, από την εικόνα του πολιτικού χάρτη της χώρας, όπως έχει διαμορφωθεί και την έχουμε όλοι ξεκάθαρη, είναι προφανές ότι το εκλογικό σώμα μετά την εκδήλωση της κρίσης έχει μετατοπιστεί σε συντηρητικότερη κατεύθυνση, και μάλιστα η μετατόπιση αυτή φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο λαός μας είτε δεν βλέπει διέξοδο είτε έχει πειστεί από την κυρίαρχη ιδεολογία, μέσω των μηχανισμών προπαγάνδας που έχει στη διάθεσή της, ότι «έρχεται η ανάπτυξη/ανάκαμψη» ή ότι «πέρασε η κρίση» ή ότι «είναι μονόδρομος η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης» ή ότι «αν βγούμε από την ΕΕ θα καταστραφούμε», θα γίνουμε Βόρεια Κορέα (και άλλες φαιδρότητες). Έτσι περισσεύει το πνεύμα υποταγής και συμβιβασμού και λείπει η τόλμη της γενναιότητας. (Αχ! πόσο ζηλεύω και θαυμάζω τον υπέροχο λαό του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που ξεσηκώθηκαν μόνοι, κατάμονοι, χωρίς κανένα στήριγμα, με ελάχιστα μέσα, ενάντια σε θεούς και δαίμονες: τη φασιστική εξουσία της Ουκρανίας, την ΕΕ, τις ΗΠΑ…).

Κοινοβουλ. ΚόμματαΚΚΕΛοιπά Κόμματα
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 200987,917,544,55
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 5/201277,948,4813,58
ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΟΥΛ. 5/12 ΩΣ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛ. 09-9,97+0,94+9,03
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 6/201291,094,504,41
ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΟΥΛ. 6/12 ΩΣ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛ. 09+3,18-3,04-0,14
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 201480,676,0913,24
ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΥΡΩΕΚΛ. 14 ΩΣ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛ. 09-7,24-1,45+8,69
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 200984,758,356,90
ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΥΡΩΕΚΛ. 14 ΩΣ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΕΚΛ. 09-4,08-2,26+6,34