Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2011

Στη μνήμη της ηρωίδας Ρέιτσελ Κόρι


Όπως σας έχω προαναγγείλει, η παρούσα ιστογραφή μου αναρτάται με τον «αυτόματο πιλότο» του ιστολογίου, δηλαδή έχει προετοιμαστεί κάποιες μέρες πριν και έχει προγραμματιστεί να ανέβει σήμερα, 16 Μαρτίου, στις 6:00 το πρωί. Ο λόγος είναι ότι σήμερα θα βρίσκομαι από το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας του στο δικαστήριο. Ξέρετε, για την, κατά τον Τέλλογλου, «πολύκροτη δίκη με άρωμα ΕΣΥ» (και μπόχα Τέλλογλου, θα πρόσθετα…). Όμως ας αποστασιοποιηθούμε όσο πιο πολύ μπορούμε σήμερα (και πάντα) από τον βούρκο και ας προσπαθήσουμε ν' ατενίσουμε ψηλά, πολύ ψηλά στον ουρανό, εκεί που μονάχα κάποιες διαλεχτές ψυχές αξιώνονται να φτάσουν. Για να λάμπουν εκεί ψηλά. Για να λάμπει εκεί ψηλά ο ήλιος τού «ΠΡΕΠΕΙ» της ανθρωπότητας. Για να φωτίζουν όλους εμάς και να μας καθοδηγούν.

Ραχήλ


(Γράφτηκε για την ηρωίδα ειρηνίστρια Rachel Corrie [Ρέιτσελ —Ραχήλ— Κόρι], την 23χρονη κόρη του Ισραήλ, Αμερικανίδα πολίτη από την Ολύμπια της Ουάσιγκτον, που δολοφονήθηκε στις 16 Μάρτη 2003 στη Ράφα της κατεχόμενης Παλαιστίνης, όταν προσπάθησε να εμποδίσει μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού να κατεδαφίσει σπίτια Παλαιστινίων, κι ο χειριστής τη συνέθλιψε, περνώντας από πάνω της…)

Ακριβή μας κόρη,
κόρη της φτωχής Ανατολής
και της πλούσιας Δύσης,
κόρη της Οικουμένης.
Kόρη της λάμψης του Ισραήλ
και της περηφάνειας των Φιλισταίων,
κόρη της απαντοχής των Ανθρώπων.

Κόρη μαντιλοφορούσα,
που τη σεμνότητα της αρετής πρόταξες
στης κενότητας μπροστά την αναίδεια.

Κόρη ορθοβαδίζουσα
με την τόλμη των γενναίων ελεύθερων–κατακτημένων
κόντρα στο φόβο των δειλών δέσμιων–επικυρίαρχων.

Κόρη ορθοτομούσα
το δρόμο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Εσύ, κόρη, άφησες πίσω μακριά σου
τον ύπνο της αστραφτερής ζωής
—με χάντρες και καθρεφτάκια δεν πουλήθηκες.

Στις γειτονιές του κόσμου βρέθηκες,
στις καρδιές των καταφρονεμένων μπήκες
—εκεί όπου ανήκεις.

Στ΄ αγιασμένα νερά του Ιορδάνη λούστηκες.
Στην ιερή γη της Χαναάν κοιμήθηκες.
Εσύ, κεράκι του κόσμου,
αντάλλαξες την ουσία σου
με το Φως.

Κόρη της αέναης Αρχής
και του αδυσώπητου Τέλους.
Κόρη μας…

Καλή μας Ραχήλ, κοιμήσου γαλήνια! Πρόφτασες εσύ στη σύντομη ζωή σου να μας δώσεις τόσο πολλά! Κατάκτησες εσύ επάξια, με το σπαθί σου, ζηλευτή θέση στο πάνθεον των ηρώων· αυτών που σώζουν την τιμή της ανθρωπότητας. Γι' αυτό ας σιγήσουν σήμερα για λίγο τα χαρούμενα τραγούδια· ας σου χαρίσουμε σήμερα εμείς οι ταπεινοί ένα ζεστό μας δάκρυ. Γι' αυτό ας είναι σήμερα λυπητερά τα τραγούδια μας. Νά, σαν αυτό, το «Θλιμμένο Βαλς» του Γιαν Σιμπέλιους, το ακούς; (Για να το ακούσετε κι εσείς, αγαπητοί αναγνώστες, απενεργοποιήσετε προηγουμένως τη μουσική υπόκρουση του ιστολογίου, στην περίπτωση που την έχετε ενεργοποιήσει —εκ προεπιλογής είναι απενεργοποιημένη):