Κυριακή, Ιανουαρίου 16, 2011

Μια σύγκριση που λέει πολλά!


Στην προηγούμενη ιστογραφή μου, αυτή με τα λιμερίκια για το δύσοσμο τέρας, παρεμπιπτόντως αναφέρθηκα, λόγω δυσωδίας προφανώς, στο άρθρο του λαμπρού αστέρα της δημοσιογραφίας Τέλλογλου Το παρασκήνιο μιας δίκης με… άρωμα ΕΣΥ (προσέξτε το άρωμα) στη φυλλάδα όπου ενδημεί, την «Καθημερινή». Αν παραβλέψουμε ότι το άρθρο… μυρίζει από μίλια μακριά ότι είναι υποβολιμαίο από την ενάγουσα της «πολύκροτης δίκης» του δημοσιεύματος εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων, προκειμένου να δημιουργήσει ευνοϊκό για τις επιδιώξεις της εν λόγω εταιρείας κλίμα εν όψει της διεξαγωγής της δίκης, θα πρέπει να κρατήσουμε ότι η εφημερίδα της πλουτοκρατίας αναδεικνύει και στηλιτεύει μία περίπτωση ενός νοσοκομείου όπου, κατά την άποψη της εφημερίδας, οι υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στις διαδικασίες προμηθειών εξοπλισμού του νοσοκομείου υπέπεσαν, πάντα κατά την άποψη της εφημερίδας, σε διάφορα παραπτώματα. Μέχρις εκεί θέλει και μέχρις εκεί μπορεί να φτάσει η εφημερίδα της πλουτοκρατίας. Κάποιοι επίορκοι υπάλληλοι είναι όλο κι όλο το πρόβλημα…

Δυστυχώς για την «Καθημερινή», λίγο μετά από τη χθεσινή ιστογραφή μου, διαβάζοντας τον «Ριζοσπάστη» είδα στην τελευταία του σελίδα το άρθρο Η… ανακάλυψη του ΣΔΟΕ. Το άρθρο αναφέρεται ειρωνικά στο ΣΔΟΕ (γι' αυτό και τα αποσιωπητικά στον τίτλο πριν από τη λέξη ανακάλυψη). Πράγματι, όπως καταθέτει η εφημερίδα, το ΣΔΟΕ ανακάλυψε μόλις τώρα αυτό που η εφημερίδα του ΚΚΕ είχε αποκαλύψει σε έρευνά της ήδη από τον Ιούλιο του 2005. Δηλαδή, ο κόσμος το 'χει τούμπανο και το ΣΔΟΕ κρυφό καμάρι. Αλλά δεν στέκει εκεί το άρθρο. Αναδεικνύει την αιτία της παθογένειας των προμηθειών των νοσοκομείων. Βλέπετε, η εφημερίδα του ΚΚΕ και θέλει και μπορεί να πει τα πράγματα με τ' όνομά τους· δεν είναι «Καθημερινή»… Η σύγκριση εν προκειμένω ανάμεσα στις δύο εφημερίδες που υπηρετούν διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα είναι συντριπτική υπέρ του «Ριζοσπάστη» από κάθε άποψη. Παραθέτω, για ευκολία ανάγνωσης, το άρθρο του «Ριζοσπάστη»:

Η… ανακάλυψη του ΣΔΟΕ

Πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση επειδή, λέει, το ΣΔΟΕ, η υπηρεσία που ασχολείται με το οικονομικό έγκλημα, ανακάλυψε μία περίπτωση υπερτιμολόγησης στις προμήθειες ιατρικών ειδών και υλικών. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε κάποια επιχείρηση, που προμήθευε τα νοσοκομεία με υλικά που χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικές επεμβάσεις (τα γνωστά stent) και η οποία, αξιοποιώντας διάφορα επιχειρηματικά κόλπα, «φούσκωνε» τις σχετικές τιμές.

Ωραία η είδηση, την έπαιξαν χτες και τα κανάλια, αλλά πώς έχει η υπόθεση;

Το κεφάλαιο «προμήθειες στα νοσοκομεία», με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποτελεί, πράγματι, εδώ και δεκαετίες μια ιδιαίτερα κερδοφόρα δραστηριότητα, η οποία στηρίζεται σε μια πάρα πολύ συγκεκριμένη λογική. Στη λογική που θέλει ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι η Υγεία, να υποβαθμίζεται σε ιδιωτική υπόθεση, το φάρμακο και τα ιατρικά υλικά να είναι εμπόρευμα, η ιατρική έρευνα να αποτελεί υπόθεση των διαφόρων μονοπωλίων του χώρου, οι γιατροί να είναι επιτηδευματίες και τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Στηριγμένοι σε αυτήν ακριβώς την πολιτική, μια χούφτα πολυεθνικές ελέγχουν το σύστημα της Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, κατακλέβοντας τους λαούς, ληστεύοντας τα δημόσια νοσοκομεία και κουρσεύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.

Από τη στιγμή που ο τομέας της Υγείας εντάσσεται στους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, και στο βαθμό που η Υγεία, το φάρμακο και τα ιατρικά υλικά συνεχίζουν να αποτελούν πηγή κέρδους, είναι απόλυτα βέβαιο και αναπόφευκτο ότι αφενός θα αυξάνονται συνεχώς οι… εκπτώσεις στην ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των εργαζομένων και αφετέρου θα αυξάνονται κρούσματα σαν κι αυτά που λέει ότι τώρα ανακάλυψε η κυβέρνηση.

Αποπροσανατολισμός από το βασικό

Για το πρακτικό μέρος της υπόθεσης, να πούμε ότι οι ανακαλύψεις του ΣΔΟΕ δεν είναι απλά σταγόνα στον ωκεανό των όσων συμβαίνουν στο χώρο της Υγείας. Αποτελούν αποπροσανατολιστική φούσκα, αφού, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, σε περίπτωση που πράγματι κάποιος επιθυμούσε να διαπιστώσει αν υπάρχουν υπερτιμολογήσεις και πόσες είναι αυτές, θα μπορούσε να το κάνει μέσα σε 24 ώρες! Για την ιστορία, μάλιστα, να αναφέρουμε ότι το θέμα της λεηλασίας των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων από τους προμηθευτές των stent, που τώρα βγαίνει στο φως, το αποκάλυψε ο «Ρ» ήδη από τον Ιούλη του 2005, όταν με συγκεκριμένα στοιχεία σημείωνε, σε σχετικό ρεπορτάζ, ότι τα stent αυτά, την ώρα που πωλούνταν με 1.000 ευρώ στην Ολλανδία, στην Ελλάδα τιμολογούνταν, ανάλογα με το νοσοκομείο, με διακυμάνσεις που ξεκινούσαν από τις 2.000 ευρώ και έφταναν τις 7.000 ευρώ!

Τι λένε όλα αυτά; Οτι έφτασε ο καιρός να απαλλαγεί ο κλάδος της Υγείας —να απαλλαγούν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι και ο λαός— από τη γάγγραινα του επιχειρηματικού κέρδους και της δράσης των πολυεθνικών. Δηλαδή, να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δράση στον τομέα Υγείας. Το αγαθό της Υγείας πρέπει να είναι δημόσιο και να παρέχεται αποκλειστικά δωρεάν, με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το φάρμακο, τις ιατρικές μονάδες, την έρευνα, τα νοσοκομεία, τα ιατρικά είδη και υλικά να ανήκουν αποκλειστικά στο λαό, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, να έχουν αποκλειστικό στόχο την ολόπλευρη κάλυψη των αναγκών της υγείας των λαϊκών στρωμάτων.

Αλήθεια, γιατί αυτή τη χρονική στιγμή έρχεται στο προσκήνιο η όψιμη ανακάλυψη του ΣΔΟΕ; Τυχαία; Μήπως έχει σχέση με τη δημιουργία κλίματος στο φόντο της «πολύκροτης δίκης»; Λέω…