Δευτέρα, Νοεμβρίου 08, 2010

Μετεκλογικές αιχμές


Προεισαγωγικά να διευκρινήσω ότι στο ιστολόγιό μου, μολονότι πολιτικολογώ, μάλιστα μερικές φορές ασύστολα, εντούτοις αποφεύγω να επιδίδομαι σε διεξοδικές και εκτενείς πολιτικές αναλύσεις, πρωτίστως διότι υπάρχουν πλήθος άλλοι, αξιόλογοι και καταρτισμένοι, πολύ ικανότεροι από μένα γι' αυτή τη δουλειά. Ύστερα διότι, εάν προόριζα (και) για κάτι τέτοιο το ιστολόγιό μου, θα έπρεπε να δεσμευτώ να σχολιάζω ανελλιπώς τα γεγονότα, αλλά πολύ φοβάμαι πως σε μια τέτοια αποστολή τόσο οι δυνατότητές μου όσο και η διαθεσιμότητά μου —αν όχι η ίδια η διάθεσή μου— θα με πρόδιναν, έστω κι αν έθετα κάποιο κατώφλι σπουδαιότητας των γεγονότων με τα οποία θα καταπιανόμουν… Αντί λοιπόν στο ιστολόγιό μου να φωτίζω τα γεγονότα —έστω όχι όλα αλλά τα πιο σημαντικά— σε όλες τους τις πτυχές, να τα αναλύω και να τα σχολιάζω διεξοδικά, περιορίζομαι μονάχα κάποιες πινελιές ν' απλώνω, με το δικό μου χρώμα (του ανερυθρίαστα ερυθρού), με κάποιες μονάχα πλευρές κάποιων γεγονότων να καταπιάνομαι, δηλαδή… «ό,τι του φανεί του λωλο–Στεφανή»! Αυτό μπορώ…

Εξάλλου τι θα προτιμούσατε να βρείτε σ' ένα ιστολόγιο; Σήμερα, λόγου χάρη, θα προτιμούσατε να πέσετε πάνω σε άλλη μία —την τριακοστή ή, μήπως, την πεντηκοστή;— εμβριθή ανάλυση των αποτελεσμάτων των χθεσινών εκλογών ή να διαβάσετε απλώς κάποιες σκέψεις ενός ιστολόγου πάνω σε επί μέρους ζητήματα των εκλογών, των χθεσινών ή γενικώς, κάποιες σκέψεις μου που θέλω να μοιραστώ μαζί σας; Ιδού:

1. Όσο και να 'θελαν οι αστοί να αναδείξουν την, ανώδυνη γι' αυτούς, αποχή σε πρωταγωνιστή της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, ο απόηχος της αποχής ήταν τελικά ένας ασήμαντος ψίθυρος, που τον σκέπασε η στεντόρεια φωνή του κόκκινου γαρύφαλλου της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Αμήχανοι οι αστοί, δεν μπόρεσαν αυτή τη φωνή να την αγνοήσουν. Ασφαλώς κάτι θα μηχανευτούν τις επόμενες μέρες, μόλις συνέλθουν από το σοκ —έχουν δα παρακολουθήσει επιτούτου σεμινάρια για «διαχείριση κρίσεων»…

2. Όσοι επέλεξαν να απόσχουν από τη χθεσινή ψηφοφορία κατέληξαν, οι δύστυχοι, να γίνουν άθυρμα στα χέρια του Γ.Α.Π. Κάποιοι απ' αυτούς, πολιτικά ανώριμοι, δεν πολυσκοτίστηκαν ούτε για τις εκλογές ούτε για τη χρησιμοποίησή τους απ' τον Γιωργάκη —αν την κατάλαβαν κιόλας. Κάποιοι άλλοι όμως επέλεξαν την αποχή βάσει κάποιου σκεπτικού —σωστού ή όχι, δεν το εξετάζω εδώ. Για τους πρώτους, το άχθος[1] αυτό του εκλογικού σώματος, να ευχηθώ περαστικά, για το καλό όλων μας. Για τους δεύτερους, εφόσον είναι σκεπτόμενοι, να εκφράσω τη συμπάθειά μου για το πάθημά τους και, επίσης, να ευχηθώ να τους γίνει μάθημα: Ώστε λοιπόν στ' αλήθεια είναι ευχαριστημένοι με την πολιτική της κυβέρνησης; Πώς θα απαντήσουν στην ιταμή αυτή ταπείνωση του φρονήματός τους, στην ευθεία προσβολή τους, από τον πρωθυπουργό; Πάλι με αποχή; Μας φτάνει το άχθος της χαβαλέδικης αποχής· δεν έχουμε ανάγκη και το άγος[2] της "συνειδητής" αποχής!

3. Γι' αυτό την επόμενη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όπου γίνεται, εμείς οι ανερυθρίαστα ερυθροί θα ψηφίσουμε πάλι ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, έστω κι αν αυτός ο συνδυασμός δεν συμμετέχει! Για να μη μας πει ο Γιωργάκης πως απείχαμε επειδή συμφωνούμε με τις επιλογές των δυναστών μας!

4. Όχι, αξιότιμε κύριε σχολιαστή, αναλυτή, ειδησεογράφε: Διαπράττεις διπλή λαθροχειρία κατατάσσοντας τα κόμματα σε δύο κατηγορίες, στα μνημονιακά και στα αντιμνημονιακά! Πρώτον, κάποια κόμματα αυτοπροβάλλονται ως αντιμνημονιακά χωρίς να είναι. Έτσι εύκολα τσουβαλιάζετε στην κατηγορία αυτή, μαζί με τα ψευδοαντιμνημονιακά, και το κατεξοχήν αντιμνημονιακό κόμμα, το ΚΚΕ. Δεύτερον, το ΚΚΕ δεν το χαρακτηρίζει η αντιμνημονιακή στάση του· το ΚΚΕ δεν είναι απλώς αντιμνημονιακό κόμμα· είναι πρωτίστως αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό κόμμα, και γι' αυτό είναι αντιευρωενωσιακό και αντιμνημονιακό κόμμα!

5. Αρχικά ο Γ.Α.Π. διέγνωσε ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν αυτοδιοικητικό χαρακτήρα και όχι γενικότερο πολιτικό χαρακτήρα, δεν κρίνουν το κυβερνητικό έργο, είναι εκλογές του Καλλικράτη. Αλλά, πλησιάζοντας οι «εκλογές του Καλλικράτη», διέβλεψε τη δυσμενή για το κόμμα του ετυμηγορία του ελληνικού λαού και, γυμνασμένος καθώς είναι, έκανε την πρώτη κωλοτούμπα σε διακαναλική μετάδοση: Οι εκλογές θα έχουν χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση· αν το μήνυμα δεν είναι θετικό, θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, είπε (απείλησε). Και ήρθαν οι «εκλογές του Καλλικράτη», πήρε την κρυάδα του ο Γ.Α.Π., αλλά, γυμνασμένος καθώς είναι, έκανε και τη δεύτερη εκλογική κωλοτούμπα του, αμέ! Ποιος, καλέ, μίλησε για εκλογές; Μπα σε καλό σας!

Αυτό θα πει να είναι γυμνασμένος κανείς, με αθλητικό παράστημα, με το κολάν του, με τα όλα του. Να μπορεί να κάνει και κωλοτούμπες με πλέρια άνεση. Θα μπορούσε δηλαδή η Παπαρήγα να κάνει τέτοιες κωλοτούμπες; Ούτε μεταφορικά (θεός φυλάξοι το κόμμα![3]) ούτε κυριολεκτικά (θεός φυλάξοι την ίδια —και μας, βεβαίως!)…

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

[1]άχθος (το): βάρος. Φράση άχθος αρούρης: βάρος (τ.έ. περιττό σώμα) της γης.

[2]άγος (το): βέβηλη, ανόσια πράξη | κατάρα. Εδώ χρησιμοποιείται μεταφορικά με τη δεύτερη σημασία.

[3]Τώρα πώς θα γίνει ο θεός να φυλάξει ένα «άθρησκο και άθεο κόμμα» (εφοπλιστής Γιώρος Σπανός έφα), πιστεύω ότι θα το βρει ο ίδιος, ως παντοδύναμος.