Τετάρτη, Απριλίου 21, 2010

43η επέτειος του πραξικοπήματος


Σήμερα, 43 χρόνια μετά το φασιστικό στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, όπως συνηθίζουμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ας αφήσουμε για λίγο τα σημερινά —ΔΝΤ, σπρέντ, έλλειμμα, χρέος κ.λπ.— και ας στρέψουμε τη σκέψη μας στα γεγονότα της επτάχρονης νύχτας που ακολούθησε την αποφράδα εκείνη ημέρα· στις συνέπειες που είχε για τη χώρα μας· σ' αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στους βάρβαρους δυνάστες και διώχτηκαν, βασανίστηκαν, εξοντώθηκαν… Ας αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους γενναίους αυτούς.

Δεν χρειάζονται σήμερα περισσότερα λόγια. Μόνο ας μου επιτραπεί να παραθέσω ένα προφητικό απόσπασμα από την ανακοίνωση του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ που μετέδιδε την ημέρα του πραξικοπήματος ο ραδιοσταθμός του ΚΚΕ «Η Φωνή της Αλήθειας»:

«…Κατέλυσαν κατά τον πιο στυγνό τρόπο το Σύνταγμα της χώρας. Διέπραξαν έγκλημα εναντίον του λαού. Δημιουργούν άμεση σοβαρότατη απειλή για την Κύπρο, για την εμπλοκή της χώρας στο βρώμικο πόλεμο του Βιετνάμ, για την ειρήνη στο χώρο της ΝΑ Μεσογείου…».

Ποιος δεν θυμάται το μένος της χούντας για τον Μακάριο; Και ποια ήταν η τραγική για την Κύπρο κατάληξη της ελεεινής προδοσίας των "εθνοσωτήρων"…