Τετάρτη, Μαρτίου 03, 2010

Νάτη να η μία αγριόγατα! Πιάστηκε!


Βέβαια, οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ[1] τα γνωρίζουν αυτά. Ωστόσο είναι οπωσδήποτε καλύτερο να τα μαθαίνουν και οι παραέξω. Κι αν μάλιστα φτάνει κάτι και μέχρι τον εισαγγελέα, τόσο το καλύτερο. Κι στην περίπτωση ακόμη που άλλες σκοπιμότητες εμποδίσουν εντέλει να καθαριστεί, εν μέρει έστω, η κόπρος (και οι κόπροι –γνωστό το δόγμα «habeas… coprus» του Υπουργείου) του Αυγείου που ενδημεί (ενδημούν) στο Υπουργείο Υγείας (Αηδίας ενίοτε), ακόμη και τότε κάποιο κέρδος θα έχουμε· θα έχουμε μάθει –οι παραέξω– αρκετά και θα έχουμε συναγάγει τα αναγκαία συμπεράσματα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτα πρώτα, ποια είναι η «μία αγριόγατα»; Ύστερα, υπάρχουν πολλές από δαύτες; Χμ! Δείτε εδώ. Ο μύθος μιλάει, βέβαια, για μία αγριόγατα, η οποία και ρίχτηκε στον κόκορα να τον φάει. Επειδή όμως η πραγματικότητα πολλές φορές είναι σκληρότερη του μύθου, αυτή η αγριόγατα του μύθου, στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε, παίρνει τη μορφή μιας… Αγρίας Τριάδος, ομοουσίου και αχωρίστου, η κάθε συνιστώσα της οποίας είναι επίσης αγριόγατα! Σήμερα δε πιάστηκε η μία από τις τρεις τους: η αξιότιμη κυρία Αλεξάνδρα Παπαδιά. Θαυμάστε την στο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της Κυριακής 21/2/2010 με τίτλο Η απάτη της Ν.Δ. με το έλλειμμα, γραμμένο από τον Ανδρέα Μπελεγρή (στη σελίδα 4, αναγγελτικό στην πρώτη). Για διευκόλυνσή σας, το παραθέτω στη συνέχεια (οι υπογραμμίσεις από τον ιστολόγο):


Η απάτη της Ν.Δ. με το έλλειμμα

Πώς κοροϊδεύαμε τη Eurostat και ποιοι παραποιούσαν τα στατιστικά στοιχεία κατόπιν άνωθεν εντολών –Το «ΘΕΜΑ» φέρνει στο φως τα πρακτικά της επιτροπής η οποία διερεύνησε το «μαγείρεμα» των αριθμών που στέλναμε στις Βρυξέλλες

Μετέτρεψαν το χρέος των νοσοκομείων από 5,2 δισ. σε 2,2 δισ. ευρώ

Τα μέλη της επιτροπής που ανέλαβε την έρευνα βρήκαν ότι στην περίπτωση του χρέους των νοσοκομείων τα στοιχεία έχουν παραποιηθεί κατά 3 δισ. ευρώ και από 5,2 δισ. που ήταν πραγματικά, η Eurostat ενημερώθηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ότι το χρέος δεν ξεπερνούσε τα 2,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως καταδεικνύουν τα πρακτικά που φέρνει στη δημοσιότητα το ΘΕΜΑ, η γραμμένη στα αγγλικά επιστολή προς την κοινοτική στατιστική υπηρεσία υπογράφεται από στέλεχος του υπουργείου Υγείας που δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τη γλώσσα και ότι της ζητήθηκε να εξυπηρετήσει μια κατάσταση!

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε μετά τις εκλογές προχώρησε σε σύσταση επιτροπής η οποία θα διερευνούσε αν και πώς μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης άλλαζαν τα στοιχεία και παρουσίαζαν πλασματικό δημόσιο χρέος στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πλασματικό έλλειμμα, ειδικά για την περίοδο του 2009, αποτελεί το στοιχείο εκείνο που πριν από λίγες εβδομάδες οδήγησε τη Γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ να απαιτήσει από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου «να μπει στην Ελλάδα κάποιος φυλακή», όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βασίλης Μανεσιώτης, διευθυντής και σύμβουλος διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος ήταν μέλος της επιτροπής που σύστησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, πριν από μερικές ημέρες κατέθεσε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Τα όσα ανέφερε εκεί αφορούσαν πέντε περιπτώσεις αλλοίωσης στοιχείων, τις οποίες πρόλαβε η επιτροπή μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που της είχε δοθεί να διερευνήσει.

Υπέγραψε επιστολή στα αγγλικά χωρίς να ξέρει τη γλώσσα

Ο σύμβουλος διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν αποκαλυπτικός –ειδικά στην περίπτωση για το δημόσιο χρέος των νοσοκομείων.

Οπως προκύπτει από την έρευνα της επιτροπής, το υπουργείο Υγείας είχε στη διάθεσή του πίνακα από τον οποίο προέκυπτε ότι το χρέος αγγίζει τα 5,2 δισ. ευρώ και στη Eurostat έστειλαν το χρέος μειωμένο κατά 3 δισ. ευρώ, δηλαδή το εμφάνισαν σαν 2,2 δισ. ευρώ. Τα μέλη της επιτροπής κάλεσαν τη διευθύντρια που είχε υπογράψει την επιστολή με το πλασματικό χρέος –επιστολή γραμμένη στα αγγλικά. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους εκείνη δήλωσε στην επιτροπή ότι όχι μόνο δεν γνωρίζει αγγλικά, αλλά επίσης αγνοούσε το περιεχόμενο του εγγράφου που της είχαν δώσει να υπογράψει.

«Καλέσαμε την κυρία που είχε υπογράψει αυτή την επιστολή. Πρόκειται για τη γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, που υπέγραψε ως προϊσταμένη του διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών. Ομως μας δήλωσε ότι δεν ήξερε το θέμα σε βάθος. Της έδειξα ένα δημοσίευμα των “Financial Times” που έγραφε ότι μέχρι το τέλος του 2009 τα ελλείμματα θα είναι 7 δισ. Μου δήλωσε ότι δεν μπορεί να διαβάσει αγγλικά, αλλά η επιστολή που έχει γράψει και βρίσκεται στο παράρτημα είναι στα αγγλικά. Δηλαδή έχει υπογράψει μια επιστολή στα αγγλικά ενώ δεν γνωρίζει αγγλικά. Μας είπε ότι κάποια στιγμή τής ζητήθηκε να εξυπηρετήσει μια κατάσταση…», κατέληξε ο κ. Μανεσιώτης.

Ένας φτωχός κοκοράκος εγώ, ωχριώ και υποκλίνομαι μπροστά στο μεγαλείο αυτής της αγριόγατας. Τι να σχολιάσω λοιπόν;

Μονάχα τούτο ταπεινά να σημειώσω: ότι η κυρία αυτή απέδειξε περίτρανα με την απαράμιλλου ήθους φράση της «Μου ζητήθηκε να εξυπηρετήσω μια κατάσταση…» ότι είναι γνήσιο τέκνο της Μπουχωρείου σχολής τού «Εγώ εντολές εκτελούσα· ό,τι μου λέγαν έκανα»[2] !…

Στους σχολιαστές του άρθρου στον ιστότοπο της εφημερίδας, που διαπορούν και εξίστανται (δικαίως) πώς είναι δυνατόν υψηλόβαθμο στέλεχος υπουργείου να μη γνωρίζει αγγλικά και συμπεραίνουν (επίσης δικαίως) ότι τις θέσεις αυτές τις καταλαμβάνουν συνήθως άνθρωποι χωρίς στοιχειώδη προσόντα, έχω να παρατηρήσω τα εξής, αν και η ουσία του άρθρου βρίσκεται αλλού βεβαίως:

Χωρίς στοιχειώδη προσόντα; Ε, πώς! Μην την αδικείτε. Έχει και παραέχει τα απαιτούμενα προσόντα η κυρία! Ποια είναι αυτά; Κυρίως αυτά που διαθέτει κι ένα σκυλί: δουλικότητα, αφοσίωση στο αφεντικό, εκτέλεση των εντολών του (his/her master's voice –λέτε να το καταλαβαίνει αυτό;)… Κι επειδή από μια παραξενιά της φύσης το συγκεκριμένο σκυλί στέκεται ορθό (μόνο κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά –μεταφορικά δεν περπατάει καν με τα τέσσερα, σέρνεται) έχει δυστυχώς αποκτήσει και κάποιες ανθρώπινες ιδιότητες: να διεκδικεί τη συμμετοχή του στις ανθρώπινες δραστηριότητες, πλην τσαλαπατώντας κάθε έννοια αξιοπρέπειας –και προκαλώντας τον γέλωτα όλων μας.


— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

[1] παροικούντες εν Ιερουσαλήμ, αν προτιμάτε, αλλ' όχι παροικούντες την(!) Ιερουσαλήμ.

[2] Αυτήν ακριβώς την απάντηση μού έδωσε το 2007 ο αποχωρών τότε από το Υπουργείο Υγείας γενικός γραμματέας του Πασχάλης Μπουχώρης όταν, περνώντας από τα γραφεία και αποχαιρετώντας τους υπαλλήλους διά χειραψίας έναν προς έναν (δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο –μπράβο του), έφτασε αναπάντεχα και σε μένα. Στερεότυπα έλεγε στον καθένα «Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία σας». Εμένα μάλλον θα ευχόταν να μη με είχε συναντήσει, πράγμα που το είχε "καταφέρει" στα τρία χρόνια της θητείας του· ούτε ποτέ με κάλεσε στο γραφείο του για υπηρεσιακά θέματα (ήμουν προϊστάμενος Υπηρεσίας· τα έγγραφά μου που έφταναν μέχρι αυτόν για υπογραφή κατά κανόνα –στ' αλήθεια, δεν θυμάμαι να μου επέστρεψε κανένα υπογεγραμμένο, αλλά κρατάω κάποια επιφύλαξη– είχαν την ίδια τύχη που θα είχαν αν τα είχα ρίξει στον υπόνομο) ούτε ποτέ μού απάντησε –αρνητικά έστω– στα επανειλημμένα αιτήματά μου για ακρόαση. Ο λόγος; Ας τον πει ο ίδιος ή ο προϊστάμενός του υπουργός, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο εντολέας του προφανώς, ο οποίος ομοίως την ίδια στάση τήρησε απέναντί μου. Είχαν επιλέξει άλλους συνομιλητές, φαίνεται. Ας είναι… Κατά την αποχαιρετιστήρια, λοιπόν, επίσκεψή του στα γραφεία του Υπουργείου, μπήκε και στο γραφείο όπου έτυχε να βρίσκομαι εκείνη τη στιγμή μαζί με άλλους δύο συναδέλφους μου, οι οποίοι ήσαν κοντά στην είσοδο του γραφείου, ενώ εγώ ήμουν κάπως πιο μέσα. Έτσι, αφού αποχαιρέτησε πρώτα τους συναδέλφους μου, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, ήρθε και σε μένα. Κι εγώ, στο «Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία σας» γέλασα ειρωνικά και δεν κρατήθηκα: «Σε ποια συνεργασία αναφέρεσθε; Υπήρξε ποτέ συνεργασία μεταξύ μας;» αντέτεινα. Τα 'χασε προς στιγμήν και αμέσως κατόπιν ψέλλισε «Εγώ εντολές εκτελούσα· ό,τι μου λέγαν έκανα». Τόσο μικρός…